Arp Schnitger

Plantilla:Infotaula personaArp Schnitger

Es suposa que aquest personatge, pintat a l'orgue de Golzwarden, a l’església on Schnitger va ser batejat i del qual va esponsoritzar la restauració és l’orguener mateix. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 juliol 1648 Modifica el valor a Wikidata
Brake (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 juliol 1719 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Neuenfelde (Hamburg) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaNeuenfelde 53° 31′ 15″ N, 9° 48′ 40″ E / 53.520824°N,9.811041°E / 53.520824; 9.811041
Sant Pancraci de Neenfeld Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballOrgue, música religiosa, fabricació d'instruments musicals i art Modifica el valor a Wikidata
OcupacióOrguener
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeGertrud Otte (1665–1707)
Anna Elisabeth Dieckman Modifica el valor a Wikidata
FillsArp jùnior, Hans, Johann Jürgen, Franz Caspar, Agneta, Catharina Modifica el valor a Wikidata
ParesArp Schnitger sènior (1610/15–1680)
Katharina
ParentsBerendt Snitke (avi) Modifica el valor a Wikidata
Signatura Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Lloc webarp-schnitger-gesellschaft.de… Modifica el valor a Wikidata

Arp Schnitger (nascut el 1648, presumptivament a Schmalenfleth (Brake) a Alemanya, sebollit el 28 de juliol de 1719 a Neenfeld) fou un orguener, anomenat «l'Stradivarius de l'orgue»,[1] en ser considerat un dels orgueners més significatius al nord d'Alemanya i dels Països Baixos. L'1 de setembre de 1682 va obtenir la ciutadania hamburguesa.

La masia Schnitger-Otte a Neuenfelde, transformada a fons a l'entorn de 1900
Detall de la façana
Plaça Arp Schnitger a Norden

És el principal d'una nissaga de fusters i orgueners.[2] El seu avi es deia Berendt Snitker (un mot baix alemany que significa fuster) que va s'alemanyitzar més tard vers Schnitger. Fuster format al taller familial, a divuit anys, va començar l'aprenentatge d'orguener durant cinc anys al taller d'un cosí o oncle, Berend Huss a Glückstadt. Van seguir cinc anys més de fadrinatge. Encara de fadrí va realitzar l'orgue de l'església de Sant Cosme a Stade.

Va casar-se amb Gertrud Otte, filla d'un ric negociant d'Hamburg, que tenia un mas a Neuenfelde. Va conèixer Gertrud probablement quan s'estava en aquest poble per construir-hi l'orgue. Van tenir sis nens del quals els quatre fills van seguir el mester del pare, però només dos van sobreviure'l: Johan Jürgen i Franz Caspar (1693-1729) que va establir-se als Països Baixos.

Va perfeccionar l'orgue barroc. Va construir o remodelar considerablement uns 170 orgues, dels quals 30 van sobreviure més o menys completament fins avui. El seu taller principal era a Hamburg, però tenia dependències entre Berlín i Groningen. Els orgues tenien dues funcions : una de religiosa, l'acompanyament del cant comú, molt important a la litúrgia protestant i una de merament artística, l'execució de concerts esponsoritzats per la societat dels negociants hanseàtics.[3]

El 2019, a l'ocasió del trecentenari de la seva mort la emissora nordalemanya NDR li va dedicar una sèrie televisiva Arp Schnitger - Ein Stradivari der Orgel (AS, un Stradivarius de l'orgue).[1] A la mateixa ocasió, el 29 de maig, l'ajuntament de Norden li va dedicar una plaça.[4]

  1. 1,0 1,1 Vogel, Harald; Raab, Hans-Heinrich. «Arp Schnitger - Ein Stradivari der Orgel» (en alemany). NDR, 2019. Arxivat de l'original el 2019-04-24. [Consulta: 1r juny 2019].
  2. «Schnitger». Gran Enciclopèdia de la Música. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Leben und Werk (Vida i obra)» (en alemany). Fundació Arp Schnitger. [Consulta: 1r juny 2019].
  4. Lis «Platz würdigt Orgelbauer: Arp-Schnitger-Platz in Norden offiziel eingeweiht» (en alemany). Ostfriesischer Kurier, 31-05-2019, pàg. 1.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy